Akcióink:


 

Oldal megosztása

Share this

Partnereink

Partnereink:


 Partnereink:

          

Egyetemi cégek – Megoldás a megszűnésre?

            Az uni-obuda.info csapata az egyetemek átcsoportosítását, megszűntetését felölelő botrány kirobbanása óta dolgozik a megoldáson, hogy az állami támogatásokat kizárja az egyetemek költségvetéséből, tehát függetlenítsük magunkat. Az ötlet a következőképpen néz ki: a megszüntetendő felsőoktatási intézmények cégeket alapítanak, ahol a diákok dolgozhatnak, tapasztalatot és pénzt szerezhetnek az oktatásuk és a jövőjükhöz.

            Az egyetemi cégekbe a tanárok segítségével, a diákok dolgoznának, tehát szakmai gyakorlatot szereznének, és a későbbiekben jobb lenne az elhelyezkedési lehetőségük. Azok a diákok, akik dolgoznak, pedig arányosan kevesebb, 0, vagy pozitív módon jöhetnének ki a féléveik során (pl.: tandíj). A diákok megtapasztalnák, mi az, hogy munka, mi a valódi élet, mi fontos a tanulmányaikból, mire akarnak szakosodni, mivel a felsőoktatási képzésben az ilyen tapasztalat vészesen kevésnek bizonyul a mai munkaerő piaci felmérések szerint.

            Az egyetemi cégekkel azért dolgoznának, mivel a munkaerő olcsóbb, tehát érvényesek a szakmai gyakorlatra vonatkozó jogszabályok. Az eszközök, gépek, tudásanyag rendelkezésre áll majdnem minden intézményben. Az egyetemi vállalkozások egy részben alvállalkozókként, részben saját projekteket megvalósító vállalkozásként működnének. Céljaik ugyanazok lennének, mint a többi vállalat, vállalkozásé, tehát profit, növekedés, önfenntartás.

            Ezek a cégek nemcsak a diákokat teszik próbára, hanem a tanárokat is, mivel ők lesznek a konzulensek, és a tanácsadók az egyetemi cégekben, így kiderülhet, hogy a tudásuk pusztán elméleti jellegű-e, és mennyire mély.

            Végeredményben arra jutottunk, hogy a diákok nagy részének képesek lennének ezek a cégek munkát, szakmai elismertséget, tapasztalatot biztosítani úgy, hogy ne jelentsen évente milliós kiadást a felsőoktatási képzésük.